skypeheader

Voorkomen is beter dan genezen

Je pc onderhouden

Onderhoud van een computer of labtop is belangrijk, net als bij een auto. Zonder onderhoud wordt een pc traag en op den duur vervelend om mee te werken. Voor je dan uit verdriet maar een nieuwe computer zou willen gaan kopen, kijk je of je de problemen niet gewoon zelf kunt oplossen.

Er zijn globaal 2 mogelijkheden om je computer een goede onderhoudsbeurt te geven:

Mogelijkheid 1: Software opschonen

Op iedere computer staat na verloop van tijd heel erg veel data die niet nodig is, maar daar is achtergelaten door programma's en diensten, zelfs nadat je programma's verwijderd hebt. Een regelmatige schoonmaakbeurt is essentieel.

Rommel opruimen
Alle programma's gebruiken tijdelijke bestanden, die vaak niet opgeruimd worden als ze niet meer nodig zijn. Het gratis programma CCleaner analyseert je computer en geeft aan wat er allemaal verwijdert kan worden. We raden je aan om de standaardinstellingen op 1 punt aan te passen: het vinkje weghalen dat je internetgeschiedenis verwijdert. Pas de overige instellingen niet aan als je niet weet wat ze betekenen.

Programma's niet standaard opstarten
Snelheidswinst is ook te behalen door minder programma's automatisch te laten opstarten. Zo voorkom je nutteloze belasting van je systeem. Een Anti-viruspakket moet altijd aan staan( instaleer  enkel maar een( 1) programma). Sommige mensen gebruiken uit "angst"soms wel vijf verschillende  antivirus programma's. Maar daar wordt je computer echt niet veiliger van, integedeel ! Helaas werken die elkaar vaak tegen of kunnen gewoon weg niet naast elkaar werken. Weghalen dus en hou het beste(lees:gemakkelijkste)  programma over ! Bij andere programma's (zoals je e-mailprogramma) is dat niet nodig.Soms is het juist wel handig om meerder emailprogrammas te hebben.... Programma's die automatisch opstarten, vind je vaak rechts onder in in je taakbalk.

Om te voorkomen dat programma's allemaal tegelijk automatisch opstarten, kun je 2 dingen doen:

  1. Let bij de installatie van het programma goed op, of je automatisch opstarten kunt uitschakelen;
  2. Na de installatie kun je het uitschakelen via het instellingenmenu van het programma zelf.
  3. Heb je CCleaner reeds geinstalleerd, dan zit daar bij de optie "Gereedschap" >>opstarten, de optie om opstart programmas  uit te schakelen.

 opstarten 550

 

Mogelijkheid 2: Omgaan met jouw browser

De browser is wel het meest gebruikte onderdeel van je computer.

Maar dat is tegenwoordig ook niet zomaar een garantie , dat alles ook goed gaat. De moderne software wil je  constant "helpen"en voor je denken. Hiervoor onthoud het alles wat er gebeurd op jouw pc of labtop. Dat wordt allemaal opgeschreven in  "tijdelijke "bestanden. na verloop van tijd echter, kunnen die zgn Temp files  voor behoorlijk wat vertragingen zorgen en dan lijkt je Pc/labtop  traag en langzaam.

De meest directe oplossing is dus het voorkomen van  dit eindeloze onthou gedrag. En eigenlijk heel simpel te doen. In elke browser zit een knop : OPTIES. Lees daar , vaak bij PRIVACY, hoe de browser met geschiedenis moet omgaan. Beste keuze is >>> geschiedenis wissen bij afsluiten.

Wil je  bezochte pagina's echter  weer opnieuw kunnen bekijken, dan kun je  deze opslaan in "Favorieten". Zo blijft het Temp bestand klein  en kun je toch jouw belangrijkste websites weer terug bekijken.

Kant en klaar gekochte pc/labtops  hebben vaak net genoeg geheugen om te kunnen doen wat ze moeten doen. Maar software vraagt steeds meer van ons apparaat. Het is dus een goede keuze om te kijken of je eventueel  geheugen kunt uitbreiden. Dit zijn insteek modules die vrij eenvoudig te plaatsen zijn. Vergroten van de hoeveelheid RAM ( geheugen)  kan een langzame PC  vaak super snel maken.....(wel goed je type/serienummer  noteren bij aanschaf, want er zijn veel verschillen par apparaat)

Werkgeheugen vervangen of uitbreiden
Werkgeheugen (ook wel: RAM) zorgt ervoor dat de computer zijn werk soepel uit kan voeren en is erg belangrijk. Werkgeheugen ter grootte van 2 GB is aan de krappe kant. Een verdubbeling hiervan zorgt voor een merkbaar snellere machine en kost zo'n €30. Het uitbreiden van het werkgeheugen is op vrijwel alle computers een eenvoudige operatie. Bij laptops zit het vaak achter een klepje onderop en bij desktops is het eenvoudig te bereiken door een deel van de behuizing los te halen. De winkelier kan aan je computer zien welke RAM-onderdelen je nodig hebt.

Oude computers zijn geen investering waard
Als het al een vrij oude computer is, dan heeft het vaak geen zin meer om onderdelen te vervangen. Om hem weer up-to-date te krijgen, moet je dan vaak zoveel vervangen dat je beter een nieuwe kunt kopen.

Computer opschonen met CCleaner

Door de computer af en toe op te schonen, presteert hij beter. cc 100x100

Met het programma CCleaner houdt u in een handomdraai een grote schoonmaak op uw computer.

klik op deze link om het programma te downloaden   : https://www.piriform.com/ccleaner/download

 

 

 


 

Malwarebytes Anti-Malware gebruiken
Een goed programma tegen malware (digitaal gespuis) is Malwarebytes Anti-Malware. 

Malwarebytes Anti-Malware gebruiken ID55903

 

Info over het programma
Malwarebytes Anti-Malware Free is een programma dat uw Windows-computer scant op malware en eventueel aangetroffen malware kan verwijderen. Het programma staat goed bekend en is gratis te gebruiken in Windows Vista, 7, 8/8.1 en 10. De gratis versie kunt u naast uw reguliere virusscanner gebruiken.
 
Programma starten
Tot en met Windows 7 opent u het programma via het Startmenu. Klik op de knop Starten > Alle programma's > Malwarebytes Anti-Malware > Malwarebytes Anti-Malware

Hebt u een computer met Windows 8.1, dan opent u het programma via het overzicht van alle apps (klik op de Startpagina linksonder op Alle apps) of via de tegel op uw Startpagina.

In Windows 10 klikt u op Starten > Alle apps > Malwarebytes Anti-Malware > Malwarebytes Anti-Malware

Let op! Krijgt u in het venster 'Gebruikersaccountbeheer' de vraag of Malwarebytes zaken mag wijzigen op uw computer? Klik dan op Ja.

 

Overzicht
Het programma start en opent met het Dashboard.
Gebruikt u het programma voor de eerste keer, dan krijg u de melding 'Er is op uw systeem nog nooit een scan uitgevoerd'. Bovenin het scherm ziet u verschillende tabbladen staan zoals 'Dashboard', 'Scannen', 'Instellingen' en 'Geschiedenis'. U hebt in principe alleen het tabblad 'Scannen' nodig.
Hebt u het programma enige tijd niet gebruikt en opent u het, dan kunt u de melding krijgen dat de database verouderd is, klik dan op Nu bijwerken. Het programma wordt bijgewerkt. Als de database is bijgewerkt, krijgt u daar een melding van. Klik op OK om verder te gaan.

 
Drie typen scan
Onder de knop Scannen hebt u de keuze uit drie soorten scans. De Bedreigingsscan, Aangepaste Scan en de Hyper Scan (alleen mensen met een betaald account kunnen deze scan gebruiken). Een Bedreigingsscan is het beste, al is die erg tijdrovend. Daarbij worden alle bestanden op uw computer nagekeken. Hebt u weinig tijd, dan kunt u kiezen voor de Aangepaste Scan. U kunt dan zelf selecteren waar en wat u wilt scannen. Die is minder grondig. De Hyper Scan scant alleen het geheugen, deze laten we verder buiten beschouwing. We raden aan periodiek de volledige scan uit te voeren (bijvoorbeeld eens per maand als u de computer dagelijks gebruikt) en tussendoor een Aangepaste Scan. Ook wanneer u problemen met malware vermoedt, kunt u de Bedreigingsscan uitvoeren.
Klik op het blok van 'Aangepaste Scan' om die optie te activeren. Het blok wordt blauw en de tekst 'Geselecteerde' verschijnt onder in het blok. Klik op de blauwe knop Stel scan in.

 

Schijven kiezen
U ziet een venster met de aanwezige opslagschijven. Een vinkje voor de schijf geeft aan dat die schijf straks gescand wordt. Klik op het hokje voor de naam van de schijf om deze aan of uit te vinken. Wij scannen de C-schijf. Dit is de schijf waar ook Windows op geïnstalleerd staat en waar u de meeste risico loopt. Mocht u na het scannen van de C-schijf nog het idee hebben dat u last hebt van malware, dan kunt u alsnog de andere schijven controleren.

201115_malwarebytes_4


Links in het menu kunt u aangeven op welke onderdelen er gescand moet worden. Standaard staan de eerste drie opties aangevinkt. Hebt u alle opties aangevinkt, waarop u wilt scannen? Klik dan op Scan nu.

De aangevinkte schijf of schijven worden gescand. Dat kan een behoorlijke tijd duren. Dit ligt aan het aantal MB of GB op de schijf. Is dat erg veel, dan duurt het in sommige gevallen uren. Start de scan bijvoorbeeld 's avonds en laat de computer 's nachts aan. De volgende ochtend ziet u het resultaat.

 

Resultaten
Als de scan klaar is, krijgt u daarover een melding. Als uw computer vrij is van malware, staat er dat de scan klaar is en dat er geen kwaadaardige bestanden zijn gevonden. Als er wel wat gevonden is, krijgt u daar ook bericht over.
Klik op de blauwe knop Voltooien. U gaat dan terug naar het hoofdmenu.
Als er malware gevonden is kunt u nu op Bekijk resultaten klikken.
Er wordt een lijst getoond met gevonden malware. Dat kan van alles zijn, van spionageprogramma's tot aan tracking cookies. U kunt ervoor kiezen de gevonden problemen te verwijderen.

 

Verwijderen of niet?
Standaard staan bijna alle gevonden malware-bestanden aangevinkt. Kijk goed wat u precies wilt verwijderen. Soms kunnen programma's niet goed meer functioneren als u bestanden ervan weggooit. Mocht dat gebeuren, dan moet u het betreffende programma opnieuw installeren. Haal de vinkjes weg bij bestanden die u niet wilt verwijderen.
Vink zo nodig bestanden aan als dat nog niet is gebeurd.
Klik op Verwijder.
Klik eventueel op Wijziging toestaan als het programma daarom vraagt. Dat kan meerdere keren gebeuren.
In het hoofdmenu staat een melding dat het verwijderen geslaagd is. Klik op OK.
Er is een tekstbestand geopend dat u kunt sluiten via het kruisje rechtsboven.

Hebt u gevonden malware verwijderd, maar hebt u nog een (externe) harde schijf met een back-up van uw computer, scan dan ook deze (externe) harde schijf om te voorkomen dat de malware daar nog op staat.


Klaar!

Sluit Malwarebytes via het kruisje rechtsboven. De scan is nu klaar en uw computer is weer in orde. We raden aan elke maand op malware te scannen via een volledige scan en daarnaast elke week een snelle scan te doen.

Dit Skype-Project is gebaseerd op : ConnecTion –Buurt- en burenhulp, een initiatief van Ron van den Bovenkamp.

Elkaar ontmoeten en weten wat er speelt in de wijk. Zorg voor elkaar. Ter verbetering van de sociale omstandigheden en het leefplezier van alle wijkbewoners, onze ouderen in het bijzonder. Initiatief van Ron van den Bovenkamp – Cultureel ondernemer QiQi-Event. Ron – 3 maart 2016

 

We respect your Privacy

GDPR Ready200

This site is safe and secure

hehalloskypepc 350

telefoon1BLAUW350

naamloos 1 500 500x258

 

lady with laptop2 300